Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΟ.

Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλλισες ως τροφή για την μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών.ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

 Είναι πλούσια πηγή  νερού (60%- 70), πρωτεϊνών (12% έως 
15%), αμινοξέων, ζάχαρης (10% έως 16%), λιπιδίων(3% έως 
6%), βιταμινών (2% έως 3%) και μεταλλικών στοιχείων.Πιο συγκεκριμένα περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και C. Το παντοθενικό οξύ (Β5) παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό των προνυμφών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.Έχουν ανιχνευθεί τα εξής μεταλλικά στοιχεία : νάτριο, κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, χρώμιο, μαγγάνιο και νικέλιο.Ακόμη, έχουν ταυτοποιηθεί 29 αμινοξέα, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο υπάρχουν στον βασιλικό πολτό και μάλιστα σε επαρκείς αναλογίες.

 Ο βασιλικός πολτός έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει πολυάριθμες λειτουργικές ιδιότητες όπως:


  •  αντιβακτηριακή δραστικότητα,
  •  αντι-φλεγμονώδη δράση, 
  • αγγειοδιασταλτική και υποτασική δραστικότητα,
  •  απολυμαντική δράση,
  •  αντιοξειδωτική δραστικότητα,
  •  αντι-υπερχοληστεριναιμική και
  •  αντικαρκινική δράση.

ΕΡΕΥΝΕΣ :Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι έχει κάποια ευεργετική επίδραση και στον άνθρωπο, αλλά από την άλλη είναι ευρέως αποδεκτό πως ο βασιλικός πολτός  ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργίες στον άνθρωπο, με συμπτώματα που κυμαίνονται από κνίδωση και άσθμα, μέχρι και θανατηφόρο αναφυλακτικό σόκ! 
Σε δοκιμές με δερματικά τσιμπήματα που έγιναν με εκχύλισμα βασιλικού πολτού, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, μόνο το ποτό του βασιλικού πολτού παρουσίασε θετική αντίδραση με μορφή αναφυλαξίας. Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός θα πρέπει να θεωρείται ως αιτιολογικό αλλεργιογόνο τρόφιμο με επαγόμενη αναφυλαξία.


ΠΟΣΟΤΗΤΑ  :Ο βασιλικός πολτός παράγεται σε μικροποσότητες, γι’ αυτό είναι και ακριβό προϊόν.Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν ημερησίως ½ γραμμ. Και οι ενήλικες 1 γραμμ. 15΄ πριν το πρωινό υπογλωσσίως ή ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού, εφόσον είναι ανακατεμένος με μέλι, για τρεις μήνες το χρόνο, επί 15 έως 20 μέρες και με μια ενδιάμεση διακοπή 10-15 ημερών.


Επομ
ένως, στην κατανάλωση του βασιλικού πολτού συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και σοφία!!Πηγές-Βιβλιογραφία:
http://www.arkadiko-meli.gr
Βασιλικός πολτός Ιστοσελίδα του "Ινστιτούτου Έρευνας Agroscope"
Βασιλικός πολτός στον ιστότοπο του Phytodoc
mednutricion.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου