Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΡΟΥΤΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΟ!

Είναι αρκετά σημαντικό να επιλέγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας ανάλογα με την εποχικότητα αυτών  και να απορρίπτουμε αντίστοιχα αυτά που βρίσκονται εντός ψυγείου ή θερμοκηπίου και γενικότερα οτιδήποτε βρίσκεται εκτός εποχής.

Πολλές φορές  στα τρόφιμα γίνεται προσθήκη διαφόρων ουσιών που αποσκοπεί, εκτός από την  τροποποίηση των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων και στην παράταση του χρόνου συντήρησης. Έτσι, λοιπόν  καταναλώνουμε τρόφιμα που ενδέχεται να περιέχουν, αρκετές προ-οξειδωτικές ουσίες όπως είναι τα γνωστά σε όλους μας φυτοφάρμακα αλλά και διάφορα άλλα χημικά και ορμόνες. 


Υπάρχουν αρκετοί πολέμιοι της χρήσης τους οι οποίοι υποστηρίζουν τα εξής:
  • Οι χημικές ουσίες παρεμβαίνουν στις ενζυμικές δράσεις και ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα
  • Eίναι  επιβλαβή για όσους έχουν αδύνατο οργανισμό ή και γενικά χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται σε ποσοστά μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά
Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα με την κατάλληλη εποχή (μήνα) κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για να γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε την έκθεση του οργανισμού μας σε οξειδωτικούς κινδύνους!


ΜΗΝΕΣ      -    ΦΡΟΥΤΑ   ΚΑΙ    ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  1. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:μανταρίνι-πορτοκάλι-μήλο-λεμόνι-αχλάδι,καρότο-αγκινάρα-κουνουπίδι-λάχανο-μαρούλι-πατάτα-σέλινο 
  2. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: λεμόνι-πορτοκάλι -μήλο-καρότο-αγκινάρα-κουνουπίδι-λάχανο-σπανάκι-μαρούλι-σέλινο
  3. ΜΑΡΤΙΟΣ: λεμόνι-μήλο-αγκινάρα-καρότο-σπανάκι-μαρούλι-σέλινο
  4. ΑΠΡΙΛΙΟΣ: μήλο-φράουλα-αγκινάρα-αράκας-κρεμμύδι φρέσκο-λάχανο-μάρουλι-παντζάρι-πατάτα-κολοκύθι
  5. ΜΑΙΟΣ : μήλο-φράουλα-ροδάκινο-αγγούρι-βλίτα-καρότο-κολόκυθι-μαρούλι-μπάμιες-ντομάτα-παντζάρι-πατάτα-φασολάκια-μελιτζάνες              
  6. ΙΟΥΝΙΟΣ: βερίκοκο-κεράσι-καρπούζι-πεπόνι-ροδάκινο-αγγούρι-κολοκύθι-κρεμμύδι φρέσκο-πατάτα-πιπεριά-φασολάκια-ραδίκια-σέλινο-ντομάτα
  7. ΙΟΥΛΙΟΣ: βύσσινο-καρπούζι-κεράσι-πεπόνι-ροδάκινο-σύκο-αγγούρι-μελιτζάνα-πιπεριά-φασολάκια-ραδίκια-σέλινο-ντομάτα
  8. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: αχλάδι-καρπούζι-πεπόνι-σταφύλι-σύκο-κολοκύθι-κρεμμύδι ξερό-μελιτζάνα-ντομάτα-πατάτα-πιπεριά-φασολάκια-ντομάτα
  9. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: αχλάδι-σταφύλι-πορτοκάλι-μήλο-σύκο-καρότο-ντομάτα-πατάτα-σπανάκι-μελιτζάνα-κρεμμύδι φρέσκο-μπάμιες
  10. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: μήλο-σταφίδα-λεμόνι-αχλάδι-κολοκύθι-κουνουπίδι-ντομάτα-παντζάρι-λάχανο-πατάτα-ραδίκια-φασολάκια
  11. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: μανταρίνι-μήλο-πορτοκάλι-καρότο-μαρούλι-σπανάκι-πατζάρι-πατάτα-πιπεριά-ραδίκια-σέλινο-φασολάκια
  12. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: λεμόνι-μανταρίνι-μήλο-πορτοκάλι-καρότο-κουνουπίδι-κρεμμύδι φρέσκο-λάχανο-μαρούλι-παντζάρι-πατάτα-ραδίκια-σέλινο-σπανάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου