Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ-ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τί είναι;
Η νευρική ανορεξία, είναι μία διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται συνήθως ως άρνηση για  διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους, και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του/της, το φαγητό και την διατροφή τους.
Είναι μία σοβαρή ασθένεια με μεγάλο ποσοστό παρενεργειών το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από  όλες τις άλλες ψυχικές ασθένειες. Η νευρική ανορεξία  εκδηλώνεται συνήθως στα κορίτσια και στην εφηβική ηλικία.Οι περισσότερες κλινικές μελέτες αναφέρουν αναλογία τουλάχιστον δέκα γυναικών προς έναν άνδρα!
Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα, αλλά επιτρέπουν στον εαυτό τους μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα φαγητού. Μερικές πάσχουσες  εμφανίζουν συμπτώματα βουλιμίας όπως αυτό της υπερφαγίας.Συνήθως το άτομο νιώθει ότι έχει καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες τροφής και έχει υπερβεί τους πρoσωπικούς του κανόνες και έτσι καταφεύγει σε αυστηρές δίαιτες,διαιτητικά και διουρητικά
χάπια,πρόκληση εμετού κ.α.

Αίτια
Βιολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με τα αίτια της ψυχογενούς ανορεξίας .Όσο  αφορά τους βιολογικούς έχει εκφραστεί η υπόθεση να υπάρχει κάποια προδιάθεση από γενετής ή να υπάρχει μειωμένη δραστηριότητα ορμόνης των επινεφριδίων ή προϊόντων μεταβολισμού των υδατανθράκων.
 Σχετικά με τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες έχει παρατηρηθεί ότι το άτομο με ψυχογενή ανορεξία έχει συνήθως υψηλούς στόχους και επιδιώκει την επιτυχία. Στους πρώτους είναι η κοινωνική πίεση για αδύνατο λεπτό σώμα, δυσκολίες στην οικογένεια, δυσκαμψία στην σκέψη και την συμπεριφορά και τάση για απομόνωση.Στους δεύτερους παράγοντες είναι οι διαδικασίες δίαιτας, πειράγματα για το σχήμα και το μέγεθος του  σώματος, διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες και η έναρξη του σταδίου ανάπτυξης (εφηβείας).

Σημάδια συμπτώματα

 • Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους.
 •  Μικρές ανοιχτού χρώματος τρίχες φυτρώνουν στο κεφάλι και το σώμα.
 • Εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα.
 • Απασχόληση με την τροφή, τις συνταγές και την μαγειρική. Μπορεί να μαγειρεύουν πολύπλοκα φαγητά για άλλους αλλά να μην τα καταναλώνουν οι ίδιοι.
 • Τελετουργικά: κόβουν το φαγητό σε μικρά κομμάτια, αρνούνται να φάνε μπροστά σε άλλους, κρύβουν ή πετάνε φαγητό.
 • Χρησιμοποιούν καθαρτικά, διαιτητικά χάπια, εμετικά, διουρητικά ή πηγαίνουν γρήγορα στο μπάνιο μετά τα γεύματα για να προκαλέσουν οι ίδιοι εμετό στον εαυτό τους και να αποβάλλουν τις περιττές θερμίδες.
 • Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση.
 • Δεν αντέχουν το κρύο και δηλώνουν συχνά πόσο κρυώνουν εξαιτίας της έλλειψης μονωτικού λίπους ή κακής κυκλοφορίας του αίματος λόγω πολύ χαμηλής πίεσης. Εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία) καθώς το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.
 • Κατάθλιψη: μπορεί να βρίσκονται συχνά σε μια λυπημένη και ληθαργική κατάσταση.
 • Απομόνωση: αποφεύγουν τους φίλους και την οικογένεια τους, αποτραβιούνται κοινωνικά και γίνονται μυστικοπαθείς.
 • Φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν την απώλεια βάρους τους αν τους κάνουν σχόλια για την υγεία τους και θέλουν να τα αποφύγουν ενώ κάποιοι άλλοι/άλλες φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν το σώμα τους καθώς το θεωρούν μη γοητευτικό και υπέρβαρο.
 • Τα μάγουλα τους μπορεί να είναι πρησμένα εξαιτίας της μεγέθυνσης των σιελογόνων αδένων που προκαλείται από την υπερβολική και συχνή πρόκληση εμετού.
 • Πρησμένες αρθρώσεις
 • Κοιλιακό φούσκωμα

Βασικό πρώτο βήμα στην θεραπεία είναι να πεισθεί ο ασθενής ότι θα πρέπει να περάσει μια μακρόχρονη και πολύπλευρη θεραπευτική διαδικασία όπου θα εμπλέκονται η οικόγενεια,ο διατροφολόγος και ο ψυχοθεραπευτής.


Πηγές/Βιβλιογραφία:
Διατροφικές διαταραχές και η αντιμετώπιση τους Bob Palmer,University of Leicester.UK
http://en.wikipedia.org/wiki/Anorexia_nervosa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου