Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

13 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ (Σαφράνι)

 Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus).

Περιέχει πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο , βιταμίνη C, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιοΟι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις αντιγηραντικές, τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη του εργαστήριου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων!
Τα οφέλη στην υγεία μας:
1.Έχει  αντικαταθλιπτική δράση και βοηθά στην  Αϋπνία : Πριν τον ύπνο, ένα ποτήρι  ζεστό γάλα με λίγα σκέλη του κρόκου βοηθά για έχουμε ένα  καλό ύπνο. Πιστεύεται ότι το σαφράν έχει ηρεμιστικές ιδιότητες που βοηθούν το σώμα μας να χαλαρώσει και θεραπεύει έτσι, την αϋπνία. 
2. Βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
3. Βοηθά στην επισκευή και τον σχηματισμό των κυττάρων  : Η παρουσία καλίου στο σαφράν βοηθά στο σχηματισμό των κυττάρων και στην επισκευή τους.

4. Aσκεί θεραπευτική δράση στην  αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις  καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο.
5. Προλαμβάνει τις κράμπες πριν την περίοδο: Οι γυναίκες συχνά χρησιμοποιούν σαφράν  για τη θεραπεία από τις κράμπες στο  προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο
6. Ανακουφίζει σε κρίσεις άσθματος  και στον βήχα
7. Μειώνει τους πόνους στα ούλα : Το μασάζ στα ούλα με σαφράν μπορεί να περιορίσει αισθητά το πρόβλημα της φλεγμονής και του πόνου σε ούλα, τη γλώσσα και το στόμα.
8. Βελτιώνει την όραση : Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κατανάλωση του κρόκου έχει αποδειχθεί ευεργετική στη θεραπεία του καταρράκτη.
9. Ανακουφίζει το στομάχι μετά από κατανάλωση ενός όξινου τροφίμου και αποτρέπει τυχόν  γαστρικές διαταραχές.
10. Έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες:Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κρόκου βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.
11. Μειώνει την Χοληστερόλη : Πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα  χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο σώμα.
12. Προωθεί την διατήρηση μνήμης : Περιέχει ορισμένες ενώσεις που βοηθούν στην προώθηση της διατήρησης της μνήμης, τη μάθηση και την ικανότητα ανάκλησης ενός ατόμου. 
13. Βοηθά στην Πτώση του Πυρετού : Το σαφράν περιέχει μια ένωση, γνωστή ως «κροκίνη», η οποία βοηθά στην κατακόρυφη πτώση του πυρετού.

Τον ελληνικό κρόκο, τον βρίσκουμε στο εμπόριο ως κρόκο Κοζάνης και μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποιότητά του  μέσω του χρώματος και του αρώματος του.


Πηγές:   http://el.wikipedia.org/wiki/krokos
             homeremedy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου