Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α -ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ?

Ήδη από το 1500 π.Χ. οι Κινέζοι συνιστούσαν τη χρήση συκωτιού και μελιού για την θεραπεία της νυχτερινής τύφλωσης!
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Αν και στις βιομηχανοποιημένες χώρες η πρόσληψη βιταμίνης Α τείνει να υπερβαίνει τις συνιστώμενες δόσεις ,η εξάντληση των δεξαμενών της μπορεί να συμβεί λόγω νόσου ή λόγω ανεπαρκούς  πρόσληψης στην περίπτωση διατροφής,που στηρίζεται κυρίως στα φυτικά προϊόντα. Παγκοσμίως, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α έχει σημαντικές επιπτώσεις ,αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 14 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
Κάθε χρόνο τυφλώνονται πάνω από 500.000 παιδιά και το 60% από αυτά πεθαίνουν μέσα σε λίγους μήνες. Στις ΗΠΑ, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι το κύριο αίτιο τύφλωσης μετά τα 65 χρόνια.
Η ξηροφθαλμία αποτελεί  τυπικό σύμπτωμα της προχωρημένης ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Τα πρώιμα στάδια χαρακτηρίζονται από ελλειμματική προσαρμογή στο σκοτάδι γνωστή ως νυχτερινή τύφλωση.Μπορεί επίσης να  παρατηρηθούν αλλαγές στο δέρμα και τους βλεννογόνους με αποτέλεσμα τα άτομα που έχουν έλλειψη της Βιτ.Α  να γίνονται πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις , ειδικά της αναπνευστικής οδού.
Οι αναφορές για υπερβιταμίνωση Α είναι σπάνιες και παρατηρούνται κυρίως σε παιδιά που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα της.
Οι συνιστώμενες προσλήψεις στους ενήλικες κυμαίνονται από 0.7mg για τις γυναίκες και 0.9 mg για τους άνδρες.
Το συκώτι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το τυρί και τα αυγά συνεισφέρουν ένα μεγάλο μερίδιο της καθημερινής προσφοράς της βιταμίνης Α. Άλλα προϊόντα που είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α, είναι ο τόνος,η ρέγγα,ο κρόκος αυγού και το βούτυρο.
βιβλιογραφία:
Ηans Konrad Biesalki & Peter Grimm, The pocket Atlas of nutrition p.144

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου