Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Το κάλιο στη διατροφή των νεφροπαθών-Συμβουλές για την αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας Καλίου

Σε περίπτωση που το κάλιο είναι σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, ο ασθενής με νεφροπάθεια καλό θα είναι να συμβουλευτεί έναν διαιτολόγο ώστε να μπορέσει να περιορίσει την κατανάλωσή του διατροφικά.

 Μερικές συμβουλές για την αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας καλίου είναι:

1.    Να ξεπλένονται καλά τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο ώστε μια ποσότητα να μπορέσει να φύγει μαζί με το νερό. 
2.    Καλό θα είναι να αποφεύγει ο ασθενής να καταναλώνει το χυμό από τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά ή το ζωμό από τα μαγειρεμένα κρέατα.
3.    Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι τα περισσότερα φαγητά περιέχουν μια ποσότητα καλίου και άρα αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το μέγεθος της μερίδας. Μια μεγάλη ποσότητα ενός τροφίμου που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί άνετα να μετατραπεί σε ένα φαγητό πλούσιο σε κάλιο εξ αιτίας της ποσότητας. Παρακάτω παρουσιάζονται λίστες με τρόφιμα πλούσια ή φτωχά σε κάλιο, μαζί με το μέγεθος της κάθε μερίδας.

4.    Αν ο ασθενής κάνει αιμοκάθαρση είναι σημαντικό να κάνει τις συνεδρίες που πρέπει χωρίς να παραλείπει καμία.

5.    Είναι δυνατόν ο ασθενής να καταναλώσει ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο ένα βράδυ πριν, ή το πρωινό που θα κάνει αιμοκάθαρση. Αν για παράδειγμα κάνει αιμοκάθαρση το βράδυ, μπορεί να φάει κάτι «απαγορευμένο» είτε εκείνο το πρωί, ή το μεσημέρι. 

Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο *
φρούτα
λαχανικά
Διάφορα τρόφιμα
·         Βερίκοκα, ξερά (δυο μέτρια) – ξερά (5 μισά)
·         Αβοκάντο (¼ του φρούτου)
·         Μπανάνα (½ του φρούτου)
·         Πεπόνι
·         Ξερά φρούτα
·         Σύκα – σύκα ξερά
·         Χυμός grapefruit
·         Ακτινίδια ( 1 μέτριο )
·         Μάνγκο ( 1 μέτριο )
·         Νεκταρίνια
·         Πορτοκάλι( 1 μέτριο )
·         Χυμός πορτοκάλι
·         Παπάγια ( ½ του φρούτου )
·         Ρόδι ( 1 ολόκληρο )
·         Ξηρά δαμάσκηνα
·         Χυμός δαμάσκηνου
·         Σταφίδες
·         Χουρμάδες ( 5 ολόκληροι )
·         Αγγινάρες
·         Ρίζες από μπαμπού
·         Ψητά φασόλια
·         Προτηγανισμένα φασόλια
·         παντζάρια, φρέσκα ή βρασμένα
·         μαύρα φασόλια
·         μπρόκολο, και μαγειρεμένο
·         λαχανάκια Βρυξελλών
·         κινέζικο λάχανο
·         καρότα ωμά
·         ξερά φασόλια και μπιζέλια
·         πράσινα λαχανικά
·         φακές
·         μανιτάρια κονσέρβας
·         πατάτες και γλυκοπατάτες
·         κολοκύθα γλυκιά
·         σπανάκι μαγειρεμένο
·         ντομάτες και όλα τα προϊόντα με ντομάτα
·         χυμοί λαχανικών
·         σελινόριζα 
·         προϊόντα βρώμης, βρώμη
·         σοκολάτα ( 1,5 – 2 ounces )
·         γάλα, όλων των τύπων      (1 κούπα)
·         μελάσσα (1κ.σούπας)
·         συμπληρώματα διατροφής : να χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από συνταγή γιατρού ή διαιτολόγου
·         καρύδια και καρποί (1ounce)
·         φιστικοβούτυρο ( 2 κουταλιές της σούπας )
·         υποκατάστατα αλατιού
·         ανάλατος ζωμός κρέατος
·         γιαούρτι
·         μασώμενο ταμπάκο
·         granola: πρωινό πιάτο με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρους
Μια μερίδα από τους παραπάνω πίνακες είναι ½ κούπα, εκτός και αν αναφέρεται αλλιώς








Τρόφιμα χαμηλά σε κάλιο *
Φρούτα
λαχανικά
Διάφορα τρόφιμα
·         μήλο ( 1 μέτριο )
·         χυμός μήλου
·         σάλτσα μήλου
·         βερίκοκα κονσέρβας σε σιρόπι
·         φρούτα του δάσους ( μούρα και όλα τα είδη τους )
·         κεράσια
·         κοκτέιλ φρούτων
·         σταφύλια
·         χυμός σταφύλι
·         Grapefruit (½ του φρούτου)
·         μανταρίνια
·         ροδάκινα φρέσκα (1 μικρό), κονσέρβας ( ½ κούπα )
·         αχλάδια φρέσκα ( 1 μικρό ), κονσέρβας ( ½ κούπα )
·         ανανάς
·         χυμός ανανά
·         φράουλες
·         καρπούζι ( να περιοριστεί σε 1 κούπα )
·         δαμάσκηνα φρέσκα ( 1 ολόκληρο )
·         σπαράγγια ( 6 κομμάτια )
·         πράσινα φασολάκια, ή χωρίς το εξωτερικό τους κάλυμμα
·         λάχανο, πράσινο και κόκκινο
·         καρότα, μαγειρεμένα
·         κουνουπίδι
·         σέλινο ( 1 κλωνάρι )
·         καλαμπόκι, φρέσκο ( ½ κώνος ), κατεψυγμένο ( ½ κούπα )
·         αγγούρι
·         μελιτζάνα
·         μαρούλι
·         μανιτάρια φρέσκα
·         μπάμιες
·         κρεμμύδια
·         αρακάς
·         πράσινες πιπεριές
·         ραδίκια
·         κάστανα κονσέρβας
·         κίτρινη κολοκύθα
·         πράσινα κολοκυθάκια
·         μαϊντανός
·         ρύζι
·         noodles
·         ζυμαρικά
·         ψωμί και προϊόντα με ψωμί (εκτός από τα ολικής άλεσης)
·         κέικ : angel food
·         καφές ( να περιοριστεί στις 8 ounces )
·         τάρτες χωρίς σοκολάτα ή φρούτα υψηλά σε κάλιο
·         μπισκότα χωρίς καρύδια ή σοκολάτα
·         τσάι ( να περιοριστεί στις 16 ounces )





Πηγή: ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-Θεραπευτική Διατροφική Παρέμβαση σε Ειδικές Καταστάσεις-Dr Καραγκιόζογλου- Λαμπoύδη Θωμαή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου